Friday, December 26, 2008

Yuvvraaj - Kisah anak-anak raja yang berantakan

Music Binds Love...




Yuvvraaj adalah filem yang paling aku tunggu sejak mula-mula Subhash Ghai umumkan 2 tahun lepas di majlis ulangtahun Mukta Arts. Sesuatu yang amat luarbiasa kerana dia menyenaraikan Salman Khan (mereka berdua pernah bergaduh di sebuah majlis) sebagai pelakon utama. Filem terakhir arahan Subhash yang aku tonton adalah Yaadein. Walaupun banyak lagi filem arahan dan terbitannya seperti Kisna dan Black and White, ada beberapa filem sahaja yang masih melekat di memori aku. Filem Pardes dan Taal, adalah di antara kemucak gemilangnya sebagai pengarah merangkap penerbit filem. Secara kebetulan, filem Yuvvraaj juga adalah sebuah filem Muzikal dengan tagline Music Binds Love dan mengingatkan aku kepada filem Taal. Tambahan pula gabungan semula Shubash Ghai dan si komposer genius A.R Rahman, membuatkan Yuvvraaj antara filem yang gah! Kali ini mereka turut disertai dengan penulis lirik veteran Gulzar. Tidak hairanlah ayat-ayat di dalam semua lagu filem ini berbahasa indah.

Malah sebelum tayangan filem ini, pasukan Yuvvraaj telah merayakan kejayaan album runut bunyi yang dinobatkan sebagai album yang paling laris sepanjang tahun 2008. Antara lagu-lagu yang mempunyai bait-bait indah adalah Tu Meri Dost Hai (Kaulah sahabatku), Tu Muskura (Kau senyumlah) dan juga Dil Ka Rishta (Perhubungan Hati). Aku memilih lagu Dil Ka Rishta kerana ianya hampir dengan kita dalam setiap hubungan terutama sekali kekeluargaan. Ingin aku memetik bait-bait ayat yang aku rasakan berjaya menggugat kestabilan emosi aku setiap kali mendengar lagu ini.
Door dil se nahin hai hum door,
Jism alag hi sahi,
Ek hi jaan ek hi noor....
(Jauh... namun hati kita tidak pernah berjauhan
Jasad kita memang berbeza
Tapi kita adalah satu, nyawa dan roh...)
Lamba safaar umre ka hai
Tanha guzarta nahin
Sar pe agaar dhoop na ho
Saaya utarta nahin
Rishtey bina hai jis tarah
saaye bina aadmi
Dil ki kisi doori se hai
Bandha hua aadmi

(Jauhnya perjalanan hidup ini
bukanlah untuk ditempuh sendirian
(seperti) tanpa mentari
tidak akan ada bayang-bayang
Tanpa ikatan samalah seperti
Manusia tanpa bayang-bayang
Hati manusia bagaikan
telah teriikat sesama sendiri


Bait-bait ayat itu diiringi pula dengan irama opera klasik barat dan gabungan instrumen klasikal india. Aku bagaikan mendengar sebuah persembahan muzikal di dewan philharmonik di Prague.

Kembali kepada filem Yuvvraaj. Filem yang berkisar sekitar tiga orang adik-beradik lakonan Anil Kapoor (Gyanesh Yuvvraaj), Salman Khan (Deven Yuvvraaj) dan Zayed Khan (Dannesh/Danny Yuvvraaj). Mereka merupakan pewaris kepada jutawan terkenal iaitu Yogendra Yuvvraaj. Hubungan ketiga-tiga mereka dingin. Deven dihalau keluar dari rumah ketika dia masih remaja. Manakala Gyanesh adalah seorang yang cacat otak (tetapi genius dalam muzik) dan Danny pula, menjalani hidupnya seperti anak raja yang sebenar (boros dan suka berpeleseran dengan teman wanitanya di kelab malam dan kasino).

Deven yang tercampak keluar dari segala kemewahan keluarga diRaja terpaksa menjalani kehidupan yang sukar. Namun begitu dia tidak bersendirian dalam menghadapi masalah hidupnya kerana dia ditemani seorang sahabat dan juga teman wanitanya iaitu Anushka(Katrina Kaif). Mereka berdua sama-sama meminati muzik. Anushka adalah pemain cello manakala Deven hanyalah seorang penyanyi di bahagian chorus. Perhubungan mereka tidak direstui oleh ayah Anushka, iaitu Dr PK Bunton (Booman Irani). Malah, Dr PK Bunton telah pun mencari jodoh (klise) untuk anaknya, dari golongan hartawan.
Satu hari, Deven mendapat berita kematian ayahnya menerusi suratkhabar dan mendapat idea untuk memenangi hati ayah Anushka. Kematian ayahnya itu umpama satu bonus kepada Deven. Dia telah menyediakan kontrak yang mengatakan dia akan menjadi jutawan dalam masa 40 hari dan akan kembali untuk mengahwini Anushka. Jika dia gagal berbuat demikian, maka dia rela Anushka dikahwinkan dengan calon pilihan Dr PK Bunton.


Namun rancangannya tidak semudah yang disangkakan. Sekembalinya dia ke London, dia terpaksa berdepan dengan pewaris harta yang lain iaitu Gyanesh, Danny dan juga keluarga parasit iaitu pakciknya. Dihari pembacaan wasiat, keseluruhan harta peninggalan ayah mereka diberikan kepada Gyanesh. Bermulalah komplot antara Danny dan Deven untuk membolot harta tersebut. Dialog yang paling melekat dalam ingatan aku apabila Deven dan Danny mengingatkan diri masing-masing,'we're not brothers... just partners'. Selain mereka berdua, keluarga parasit juga mempunyai rancangan untuk mengusir keluar ketiga-tiga mereka dan sekaligus merampas harta tersebut.

Gyanesh terlalu polos dan naif. Gyanesh amat menyayangi adik-adiknya dan sentiasa bercerita tentang kekesalan ayah mereka menghalau Deven keluar dari rumah. Dalam masa yang sama, Gyanesh juga dapat berinteraksi dengan orang luar. Malah, Anushka berjaya membawa bakat Gyanesh yang terpendam. Hubungan Deven dan Gyanesh semakin rapat dan ketiga-tiga mereka akan terlibat dalam persembahan muzikal yang akan memperkenalkan Gyanesh sebagai penyanyi klasikal.

Danny rasa tertipu dan terbang ke Prague untuk merampas Gyanesh untuk balik semula London. Namun niatnya itu terbantut apabila melihat hubungan yang terjalin antara Deven dan Gyanesh. Malah dia merasa malu kerana sanggup berkelakuan kasar seblum ini dengan Gyanesh. Hubungannya dengan Deven pun turut pulih. Satu scene yang paling aku suka bila jari Danny terluka. Lukanya kecil, tetapi Deven dalam keadaan acuh tak acuh datang menghampiri Danny dan mengelap luka di jari Danny. Raut muka Deven nampak tenang tetapi tetap jelas menunjukkan kerisauannya. Antara dialog yang masih aku ingat dalam scene ini...

Deven : itni mein dar gaya... (macam ni dah takut)
Danny : itni mein tum bhin dar gaya ... (macam ni pun kau dah takut)
Deven : Partner? (Rakan kongsi?)
Danny : Nahin ... brothers (bukan... abang-adik)
Deven : (terkejut) bhai ... (abang-adik)
Danny : (angguk) haa... bhai(ya... abang-adik)
Deven : Pakka? (Pasti...)
Danny : Pakka! (pasti)
Deven : Kyun (kenapa)
Danny :Kyunki partners hisab kitab ki rishta rehte hai ... na ab door ka rishta rehte hai, lakin bhai hi sure karte hue rishta hai (sebab, partners hubungan yang kekal dalam buku, tidak ada ikatan apa-apa pun, tapi, abang adik ikatan itu memang ada...)
Deven : Daddy ki dialogue mujhpar mara hai tu...ha?(kau kenakan aku dengan dialog ayah ye?)
Danny : (senyum) lekin ab mei samaajh mei ayaa... thodi dheer ko baath (tapi baru sekarang aku faham... lewat sikitlah)..... hum kitna kamine te na? (kurang ajar betul kita ni dulu kan?)
Deven : (pandang marah....)
Dua-dua ketawa....


Akhirnya mereka bukan lagi bersatu untuk harta tetapi mereka bersatu dalam sebuah ikatan yang digelar 'adik-beradik'. Sebelum klimaks, ada masalah yang datang dari keluarga parasit yang turut mengidam harta peninggalan Yogendra Yuvvraaj. Salah seorang mereka berjaya meracun fikiran Gyanesh dengan menunjukkan bukti Deven dan Danny berkomplot untuk membolot harta Gyanesh. Pada ketika inilah hubungan yang baru sahaja sembuh diuji. Ternyata hubungan yang murni itu mampu melawan segala anasir jahat. Dan ketiga-tiga mereka bersatu sekali lagi.

LAKONAN

Salman Khan @ Deven Yuvvraaj

Dari awal lagi aku tahu filem ini filem Salman Khan. Kenapa? Cerita bermula dengan dia, berakhir pun dengan dia. Jadi, banyaklah expectation dari aku (peminat dia konon-kononya). Aku puas hati (bukan yang terbaik lagi) dengan lakonan Salman kali ini. Mungkin pengalaman selama 20 tahun banyak membantu Salman bermain dengan ekspresi wajah dan intonasi suara. Salman melakonkan 'Salman Khan' sendiri dan terlalu santai. Bila menangis tak perlu memaksa diri untuk menangis (macam sesetengah pelakon) bila marah tak perlu menjerit untuk marah. Ekspresi yang paling aku suka masa dalam lagu Dil Ka Rishta....(mahal ekspresi tu... sukar nak dikatakan dalam perkataan... tengoklah sendiri). Satu scene lagi yang buat aku rasa nak masuk dalam skrin dan suruh dia bertenang, bila dia outburst pada Dr PK Bunton yang enggan rawat abang dia (Masa ni dia nangis cute la pula... macam anak buah aku, si Miqhail nangis)... dan mengingatkan aku pada scene filem Tere Naam. Secara keseluruhan, Salman memang patut berlakon filem macam ni. Lakonan dia bagus tapi masih belum menyamai mutu lakonan dia sendiri dalam filem Maine Pyaar Kiya(1989) dan Tere Naam (2003). Sebagai pelakon, dia perlu lebih konsisten.... (rambut dia ada macam-macam fesyen... but i love the ponytail style).



Anil Kapoor @ Gyanesh/Gyan Yuvvraaj

Anil Kapoor memang menduga akal aku. Lakonan dia ini antara yang terbaik buat setakat yang pernah aku lihat. Orang kata lakonan dia mengikut lakonan David Hoffman (Rainman), tapi bagi aku walau ada persamaan tapi Anil berjaya mencipta dirinya sendiri dalam kulit Gyanesh. Interaksi antara dia dan Bala(pelakon kanak-kanak) nampak natural. Dia sendiri seperti budak-budak. Lakonan dia dan Salman nampak meyakinkan. Mungkin kerana sebelum ini mereka pernah berlakon bersama untuk beberapa buah filem termasuklah Biwi No 1 dan No Entry. Comic-timing antara kedua-dua mereka memang tepat. Anil berjaya membuatkan aku oercaya dia dungu dan pada masa yang sama genius dalam muzik. Scene yang jadi kegemaran aku adalah bila dia dapat tahu yang Deven dan Danny berbaik dengannya semata-mata kerana harta. Emosi dan ekspresi wajah dalam lagu Dil Ka Rishta membuat aku sedikit tersentuh. Aku cuba membayangkan jika aku berada ditempatnya.



Zayed Khan@ Dannesh/Danny Yuvvraaj

Apa yang aku boleh katakan, cubaan yang bagus. Bukan senang untuk berada sama tahap dengan dua orang pelakon senior. Tapi, antara banyak-banyak filem lakonan Zayed antaranya Dus Bahane dan Vaada aku rasa inilah yang terbaik. Dia seakan dah terkeluar dari kepompong pelakon cinta remaja gitu. Dia cuba untuk tidak membenarkan watak-watak lain membunuh wataknya. Namun ada masanya dia perlu pandai tackle satu-satu emosi. Bak aku katakan tadi, tak semestinya marah kena menjerit-jerit sampai keluar anak tekak. Secara keseluruhan, Zayed berpotensi untuk pergi jauh dalam Bollywood tanpa bayangan 3 Khan mahupun abang iparnya si Duggu (Hrithik).




Katrina Kaif@ Anushka/Anu

Alamak, boleh tak kalau aku tak nak sentuh pun tentang lakonan dia. Dengar kata dia pergi khusus lakonan tapi takkan hasilnya macam model untuk display je kot. Bayangkan kekuatan lakonan ketiga-tiga adik-beradik ini dan ditambah dengan Barbie Doll? Itulah hakikatnya. Sebenarnya aku kecewa sangat tengok lakonan Katrina dalam Yuvvraaj. Marah tak macam marah, sedih tak macam sedih... semua ekspresi wajah yang dibuatnya macam tak habis. Takut-takut? Hanya satu kredit yang boleh aku bagi pada lakonan Katrina, itupun masa scene antara dia dan Salman. Nampaklah love is in the air.... Dia memang cantik. Gandingan dia dengan Salman macam hanya bolehlah, sebab aku nampak kalau Rani atau Preity di tempat dia lagi nampak meyakinkan. Mungkin benar mereka pasangan kekasih di luar filem tapi aku rasa lebih elok kalau dilainkali Salman bergandingan dengan aktress lain terutama sekali Preity dan Rani. Mereka lagi secocok.





Kesimpulannya, aku suka cerita ni, mungkin sebab dekat dengan aku. Aku ni gemar betul kalau cerita famili ni(tapi aku tengok juga cerita action, horror, thriller, comedy...etc etc). Dari Hum Apke Hain Koun, Hum Saath Saath Hain, Ek Rishtaa, Baghbaan, Family dan Baabul... semua aku tengok. Tapi trend filem sekarang dah tak layan sangat cerita macam ni. Sebab tulah, filem ni tak dapat sambutan. Orang-orang di India sendiri lebih memilih cerita yang lepak dan santai macam Dostana dan Golmal Return. Aku tak kisah tonton filem apa-apa pun sebab aku ni takde trend sendiri. Selalunya tengok kat TV je.... tak payah keluarkan duit.....huahuahua.....